Euro 2012 není ekonomickým rozhodčím

Kdo musí vyhrát evropský fotbalový šampionát, aby byla společná měna zachráněna?
I když mnoho lidí doufá, že vítězství nadopují důvěru v některé země, problém leží daleko od fotbalových stadionů a nemá tolik fanoušků, píše SME.

Zveřejněno dne 13 června 2012 v 10:41

Panuje konsenzus, že Španielsko je už za bodom návratu. Teraz sa rozhoduje, či tam skončia aj ďalšie krajiny.

Do terminálneho štádia sa nepreklápa len kríza Európy, ale aj myšlienkové pochody obce prognostikov. Analytik AMRO Bank z Amsterdamu vyjavil, na akej kocke sa točí budúcnosť: „Keďže fundamentálne je, aby sa nákaza nerozšírila do jadrových krajín eurozóny, najlepšie by bolo, keby EURO 2012 vyhralo Francúzsko. To by výrazne oživilo dôveru.“

Hm, hm. Chcel asi povedať, že kým znejú tóny a dozvuky marseillaisy, nikomu nenapadne začať run na BNP Paribas a Société Générale... Otázka však znie, či by dôveru neposilnilo ešte lepšie, keby vyhralo Nemecko. Kým by fanúšikovia-voliči zapíjali víťazstvo, ECB skúpi štyri tony španielskych dlhopisov.

A Merkelová, futbalová fanatička (G8 museli prerušiť, keď hral Bayern s Chelsea), pretlačí Bundestagom eurobondy. A čo Grécko? Nepodpísal by Tsipras - ak vyhrajú EURO - memorandum a prebytkový rozpočet do roku 2100 k tomu?

Newsletter v češtině

No. V niečom však prognóza prorocká je. Hoci najväčším favoritom EURO je Španielsko, od jeho víťazstva veštiareň AMRO neočakáva nič. Konsenzus panuje v tom, že Španielsko je za bodom návratu. A je úplne jedno, či má, alebo nemá premiér Rajoy pravdu, že jeho krajina je „collateral casualty“ chaosu v eurozóne.

Áno aj nie, podstatné je, že sú za čiarou národného bailoutu. Pričom Barclays (a iní) ešte upozorňuje, že zrútenie trhu nehnuteľností „je len na polceste“. A poklesom cien o ďalších dvadsať percent, čomu niet vyhnutia, „finančný sektor vykrváca na smrť“.

K tomu najvyššia nezamestnanosť v Európe, fatálne deformácie pracovného trhu a zadlženie obyvateľstva a nefinančného sektora na úrovni 200 percent HDP. A hneď rozumieť, z čoho komentátor FT už dávno odtušil, že „otázka neznie, či sa španielska ekonomika odrazí v roku 2012 alebo 2013, ale či to dokáže pred koncom desaťročia“.

Čo sa ešte futbalu týka, Španielsko nespasí, ani keby kluby Primera Division vrátili tých 750 miliónov eur, ktoré vláde dlhujú na daniach (respektíve úľavách). V Grécku sa hrá „iba“ o to, či zbankrotuje riadene do záchrannej siete na účet poplatníkov Európy, alebo mimo eurozóny s presahmi, ktoré jedni vyčísľujú na bilión eur, druhí ležatou osmičkou a tretí zasa hovoria, že strašiť sa nepatrí...

Z rozhodnutia, či sa eurozóna roztrhne tohto pekného leta, alebo sa potrápi ďalej ako dlhová federácia, sa už Merkelová nevyvlečie. A bude to napínavé väčšmi ako EURO a Bayern - Chelsea dokopy. Kým napríklad minister vnútra odporúča „nesypať viac peniazí do bezodného suda“ a viceguvernér bundesbanky označuje Grécko za „štát, ktorý zlyhal“, najvplyvnejší poradca Bofinger tvrdí, že „Gréci urobili najväčšiu fiškálnu korekciu v povojnovej ére, zníženie štrukturálneho deficitu je unikátne a podľa mňa nadmerné“.

Názory sú rozčesnuté. Kancelárka je presvedčená federalistka, no vie, že ak teraz cúvne a kývne na spoločné dlhy, a to bez rozpočtového cára v Bruseli (Berlíne), tak za bodom návratu je aj Nemecko.

Tags

Are you a news organisation, a business, an association or a foundation? Check out our bespoke editorial and translation services.

Podpořte nezávislou evropskou žurnalistiku.

Evropská demokracie potřebuje nezávislá média. Voxeurop potřebuje vás. Přidejte se k naší komunitě!

Na stejné téma