„Touaregové“ v areálu bratislavské továrny Volkswagenu na cestě z montovny na testy. 2010

Jak se nestat evropským Detroitem

Nevyhnutelný přesun průmyslové výroby do zemí s levnější pracovní silou slovenská ekonomika závislá na automobilovém průmyslu zvládne za předpokladu, že dokáže investorům nabídnout sofistikovanější výrobu a vývoj. Podle slovenského ekonoma zemi osud někdejšího průmyslového srdce USA nutně nečeká.

Zveřejněno dne 1 srpna 2013 v 09:54
„Touaregové“ v areálu bratislavské továrny Volkswagenu na cestě z montovny na testy. 2010

Správy o bankrote Detroitu, bývalého hlavného mesta automobilov, vyvolávajú otázniky. Kto je na rade? Sme to my, kto vyrábame najviac áut na obyvateľa na svete?
Predovšetkým, my sme si už detroitský scenár vyskúšali. Kedysi bol naším hlavným vývozným odvetvím zbrojný priemysel. Ten skolaboval takmer okamžite po roku 1989, s rozpadom Varšavskej zmluvy a RVHP. V některých priemyselných centrách vyskočila nezamestnanosť za tri roky z nuly na 12 percent a v periférnych okresoch dokonca až na 20.
Periféria sa z odchodu priemyslu nespamätala dodnes. Slovenskú ekonomiku zachránila druhá vlna industrializácie, ktorá prišla so zahraničnými investormi najmä po roku 2000.
Automobilky a závody na výrobu elektroniky neprišli do prázdna. Stavali na už existujúcej tradícii strojárenského priemyslu a technickej zručnosti slovenskej pracovnej sily. Slovenská zbrojná výroba a strojárenstvo sa za pomoci zahraničného kapitálu doslova reinkarnovali v zbrojovkách a závodoch na výrobu elektroniky.

Celý článek naleznete na stránkách deníku SME

Tags

Are you a news organisation, a business, an association or a foundation? Check out our bespoke editorial and translation services.

Podpořte nezávislou evropskou žurnalistiku.

Evropská demokracie potřebuje nezávislá média. Voxeurop potřebuje vás. Přidejte se k naší komunitě!

Na stejné téma