Budapest, 15. března 2011. Během oslav maďarské revoluce z roku 1848.

Orbánova rozpínavá revoluce

Maďaři si 15. března připomněli revoluční události z roku 1848. Letošní oslavy se nesly též ve znamení revoluce. Už né Košutové, ale Orbánové. Reportáž z Budapešti.

Zveřejněno dne 1 dubna 2011 v 15:47
Andrej Bán / Týžděň  | Budapest, 15. března 2011. Během oslav maďarské revoluce z roku 1848.

Slávnostná čaša sektu, v ruke čerstvo nadobudnutý cestovný pas Maďarskej republiky (onedlho iba Maďarska), k tomu certifikát o príslušnosti k vlasti s uvedením mena, dátumu a miesta narodenia a vyobrazením svätého Štefana: takto prijali dvojaké občianstvo zo dve-tri desiatky Csángóov, bez výnimky oblečených v tradičnom kroji. Mnohí s neskrývaným dojatím, až slzami v očiach. Niet sa čo čudovať. Títo ľudia sa vynorili akoby z hlbín minulosti. Nejde iba o takmer tisíckilometrovú vzdialenosť, ktorú museli kvôli tomuto dňu prekonať z oblasti kdesi na rumunsko-moldavskom pomedzí, kde žijú tisíc rokov.

Orbánov zákon o štátnom občianstve je veľkorysý: obsahuje klauzulu, ktorá umožňuje výnimku a Csángóovia ako jediní nemusia mať predkov z Uhorska. Stačí, ak svoj maďarský pôvod osvedčia na základe rodného listu (čiže priezviska predkov).

Budapešť je voči prinavrátivším sa súkmeňovcom tolerantná. aj v otázke ovládania jazyka. Právě tato najvzdialenejšia ratolesť národa maďarského dostala privilégium prevziať občianstvo na Budatínskom hrade. Tri dni predtým sa tejto cti dostalo chorvátskym Maďarom v Moháči, deň predtým vojvodinským a sedmohradským Maďarom v Subotici, Koloszvári a Csíkszerede. Títo všetci v slávnostnom sľube prisahali, že Maďarsko považujú za svoju vlasť, že budú jeho vernými občanmi a budú ho brániť a slúžiť mu.

Celý článek čtěte na stránkách časopisu .týžděň, ZDE.

Newsletter v češtině

Pohled z Bratislavy

Invazivní volání Budapešti na Slovensko

Maďarský předseda vlády poprvé uznal, že chce dát Maďarům žijícím v zahraničí volební právo, píší Hospodarske noviny. Je to "nejpřirozenější nástroj" ke sblížení domácích obyvatel s Maďary, kteří žijí v zahraničí, prohlásil Viktor Orbán koncem března v maďarské televizi. Slovenská premiérka Iveta Radičová podle ekonomického deníku nebude reagovat do té doby, než bude jasné, co doopravdy maďarská vláda chystá. Béla Bugár, šéf politické strany Most-Híd zastupující maďarskou menšinu na Slovensku se domnívá, že návrh maďarské vlády pouze "zaplete Slováky maďarské národnosti do politických šarvátek maďarských politických stran". Bugárovi se zatím nepodařilo najít podporu ke změně proti-zákona, který umožňuje odebrat slovenské občanství těm lidem, kteří požádají o maďarský pas. Národnostní pře nadále vyvolávají skandály mezi Budapeští a Bratislavou. Poslední skandál před několika dny připravil o místo maďarského velvyslance na Slovensku, který si podle deníku SME pustil ústa na špacír: V rozhovoru pro server bumm.sk popsal Slováky jako "skrumáž Maďarů asimilovaných během několika posledních desetiletí".

Tags

Are you a news organisation, a business, an association or a foundation? Check out our bespoke editorial and translation services.

Podpořte nezávislou evropskou žurnalistiku.

Evropská demokracie potřebuje nezávislá média. Voxeurop potřebuje vás. Přidejte se k naší komunitě!

Na stejné téma