Končí doba, kdy rozhodoval ústavní soud

Zveřejněno dne 12 března 2013 v 11:28

Cover

Maďarský parlament včera schválil novelu ústavy navrženou premiérem Viktorem Orbánem. Nový článek ústavy je kontroverzní v tom, že odnímá maďarskému ústavnímu soudu podstatnou část jeho pravomocí a ruší jeho rozhodnutí přijatá před rokem 2012. Pro přijetí se vyslovilo 265 poslanců, proti jen 11 a 33 se hlasování zdrželo.Strana Fidesz premiéra Viktora Orbána má v parlamentu dvoutřetinovou většinou. Socialisté hlasování bojkotovali. Evropská komise oznámila, že schválení změny ústavy přezkoumá a nevylučuje ani její napadení u soudu.

V době hlasování se před budouvou parlamentu sešly stovky protestujících. Kritikům také vadí například to, že novela umožní trestní stíhání za bezdomovectví a že bezdětné homosexuální páry nebudou nově označovány jako rodina.

Demonstrovalo se také poblíž Budínského hradu. Demonstranti zde apelovali na prezidenta Jánose Adera, aby ústavní reformu vetoval. Další manifestace je plánována na maďarský státní svátek 15. března.

Newsletter v češtině
Tags

Are you a news organisation, a business, an association or a foundation? Check out our bespoke editorial and translation services.

Podpořte nezávislou evropskou žurnalistiku.

Evropská demokracie potřebuje nezávislá média. Voxeurop potřebuje vás. Přidejte se k naší komunitě!

Na stejné téma