Analiza presei Criză politică în Portugalia
Premierul Pedro Passos Coelho. Pe cărămizi “Ministerul de Finanţe”, “Ministerul Afacerilor Externe”.

“Coaliţia a făcut harachiri”

Demisia, pe 2 iulie, a ministrului portughez al Finanţelor, Vítor Gaspar, şi cea a şefului diplomaţiei, Paulo Portas – refuzată de primul-ministru – afectează serios Guvernul condus de Pedro Passos Coelho şi compromite reformele negociate cu creditorii, notează presa portugheză.

Publicat pe 3 iulie 2013 la 14:32
Premierul Pedro Passos Coelho. Pe cărămizi “Ministerul de Finanţe”, “Ministerul Afacerilor Externe”.

“Sfârşitul coaliţiei”, scrie pe prima pagină Diário de Notícias, care consideră că “ţara a pierdut direcţia politică dată de guvernul format după alegerile din 5 iunie 2011: o coaliţie între Partidul Social-Democrat (PSD, conservator) şi CDS-Partidul Popular (CDS-PP, de dreapta)”, din care face parte Portas. “Această majoritate”, adaugă cotidianul:

Cover

a fost cea care a reuşit să menţină stabilitatea politică şi fermitatea necesare aplicării măsurilor atât de dure şi polemicilor pe tema creşterii taxelor, continuării privatizării companiilor publice şi reformei dificile a statului. [Prin această dublă demisie] s-a rupt legătura între actul electoral de acum doi ani şi crearea Guvernului actual, cu legitimitatea politicilor acestuia.

“Dincolo de tragicul situaţiei, criza politică în care Guvernul se află de luni este penibilă. Şi nu există rezolvare”, apreciază, la rândul său, Público. Cotidianul, care titrează “Portas îl blochează pe Passos”, afirmă că:

Newsletter în limba română

Cover

Guvernul a murit, explodând din cauza disensiunilor interne şi a incompetenţei premierului, incapabil să menţină unitatea. Asistăm la un harachiri al coaliţiei. Guvernul s-a destrămat pentru că nu a fost în stare să ajungă la un acord asupra reformelor structurale de care are nevoie ţara. [...] Europa, şocată de autodistrugerea unui elev bun la materia austerităţii, va trebui să accepte că singura cale posibilă sunt alegerile anticipate. Criza din Portugalia va avea efecte grave în dezbaterea europeană privind planurile de relansare economică şi va consolida poziţia celor care doresc lăsarea pe cont propriu a ţărilor de la periferia zonei euro. Iresponsabilitatea lui Passos Coelho şi a lui Paulo Portas nu va face decât să agraveze criza europeană.

“Portugalia riscă să aibă nevoie de un nou plan de asistenţă financiară”, titrează Jornal de Negócios, care exprimă preocupare în legătură cu efectele crizei politice. “Ce se va întâmpla? Şi cum va fi evitat haosul?”, întreabă cotidianul. “În mod dificil. Dar doar pe cale politică”, precizează publicaţia:

Cover

Oare cum vor reuşi partidele de centru să mobilizeze electoratul portughez în jurul unui proiect dat fiind că nu au nici unul? […] Declinul formaţiunilor politice moderate se înregistrează în întreaga Europă confruntată cu austeritate, situaţie care compromite esenţa proiectului european. De la începutul crizei datoriilor suverane, mai mult de jumătate dintre ţările Uniunii Europene au avut situaţii în care guvernele au fost schimbate. [...] Într-o perioadă în care importanţa miniştrilor de Externe a fost înlocuită de sfera de influenţă a miniştrilor de Finanţe, cele mai multe politici naţionale nu sunt configurate de propriile parlamente, ci de instituţii europene, dintre care doar membrii Parlamentului European sunt desemnaţi prin vot direct. Soluţia economică va trebui să fie tot una europeană, într-un sistem federal democratic care va merge înainte, cu sau împotriva Germaniei. Dar, în Portugalia, problema nu constă doar în încredinţarea puterii unui partid sau altuia. Este o problemă care ţine de sistemul de organizare a instituţiilor statului, care, deocamdată, par a fi incapabile şi în declin.

Reflectând preocupările elitelor economice ale ţării în legătură cu ipoteza dizolvării Parlamentului, Diário Económico titrează: “Mediile de afaceri şi bancherii resping alegerile anticipate”. Pentru cotidianul financiar:

Cover

Cetăţenii portughezi vor reveni, în următoarele zile, la cel mai groaznic coşmar, la situaţia de acum doi ani, când Cabinetul condus de José Sócrates a solicitat ajutor extern. [...] Dorinţa celor care cer alegeri anticipate se va îndeplini, însă rămâne de văzut cu ce preţ. Până acum 48 de ore, Portugalia înregistra o revenire progresivă pe pieţele financiare; cu asistenţă externă, este adevărat, dar era un rezultat important. [...] Însă, în haosul actual, cine ne va mai finanţa şi cu ce preţ? În contextul în care Grecia nu îşi onorează nici acum angajamentele, iar Germania este în pragul alegerilor, este uşor de imaginat care vor fi condiţiile impuse de creditori, chiar şi fără FMI.

Tags

Are you a news organisation, a business, an association or a foundation? Check out our bespoke editorial and translation services.

Susţineţi jurnalismul european independent

Democraţia europeană are nevoie de publicaţii independente. Voxeurop are nevoie de dumneavoastră. Alăturaţi-vă comunităţii noastre!

Pe același subiect