Report Teerzand

EU buigt voor olielobby

Een voorstel van de Europese Commissie om de CO2-uitstoot van aardolie uit teerzand en andere brandstoffen te onderwerpen aan een keurmerk is afgelopen week door onder meer Nederland en Groot-Brittannië van tafel geveegd. Het algemeen belang moet prevaleren, en daarvoor is het nog niet te laat, meent Trouw.

Published on 1 March 2012 at 17:37
Winning van aardolie uit teerzand in Alberta (Canada).

**Voorlopig komt er geen brandmerk op de omstreden olie uit Canadese teerzanden. Een plan van de Europese Commissie om gebruik van de vuilste brandstoffen te ontmoedigen via zo'n etiket liep onlangs vast. Met dank aan onder meer Nederland, en dat is niet iets om trots op te zijn.

De Commissie doet een voorstel dat niet eens tot discussie zou mogen leiden: ze wil een keurmerk dat de CO2-uitstoot van benzine en andere brandstoffen aangeeft. Teerzandolie, dat met veel geweld uit de bodem moet worden geperst, scoort daarbij buitengewoon slecht: dit energieverslindende proces brengt een 22 procent hogere CO2-uitstoot met zich mee dan de winning van conventionele olie. Om nog maar te zwijgen van de schade aan het Canadese landschap.**

De olie-industrie beroept zich op 'discriminatie'

**Onder meer Shell doet daar hard aan mee. Dat is een Brits-Nederlandse oliegigant - en laten nu uitgerekend Nederland en Groot-Brittannië behoren tot de felste tegenstanders van het plan van de Europese Commissie. Dat kan nauwelijks toeval zijn.

Shell heeft naar verluidt de deur platgelopen in Den Haag om tegen het olieplan te lobbyen, en maatschappijen als BP en Total hebben ongetwijfeld hetzelfde gedaan in Londen en Parijs. De olie-industrie beroept zich daarbij op 'discriminatie' van teerzandolie of moppert, dat doet het ook altijd goed, op 'Brusselse regelzucht'.

Subscribe to the Voxeurop newsletter in English

En Canada trok eind vorig jaar de handen af van het Kyoto-protocol, de internationale afspraken om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen. Officieel omdat de Verenigde Staten en China ook niet meedoen, maar de werkelijke reden was dat Canada ongehinderd teerzandolie en andere grondstoffen wil kunnen exporteren.**

Milieubewindslieden zijn nu aan zet

**Als Canada vanuit economisch eigenbelang tot die conclusie komt: jammer, maar het zij zo. En dat oliegiganten als Shell uiterst bedreven zijn in de kunst van het lobbyen, zal weinigen verbazen. Het laatste woord mogen zij echter niet hebben.

Daarom zijn nu de milieubewindslieden aan zet. Zij moeten het algemeen belang boven het bedrijfsbelang plaatsen. Zij kunnen het Europese plan om olie uit teerzanden als schadelijk te kenmerken alsnog redden.**

Schaliegas

Brussel geeft groen licht aan testboringen

De toekomst van aardolie uit teerzand lijkt zeker te zijn gesteld, en schaliegas lijkt nu dezelfde weg op te gaan, ondanks de milieutechnische haken en ogen die er ook aan deze brandstof zitten. “Het winnen van niet-conventioneel aardgas in Europa heeft zojuist een flinke duw in de rug gekregen”, schrijft El País. De krant doelde op het net verschenen rapport van de Europese Commissie waarin stond dat het “niet nodig is om de regelgeving aan te passen voor deze boormethode van brandstoffen waarbij de onderliggende rotslagen moeten worden gebroken [fracking] met water, zand en chemische middelen”. Maar volgens tegenstanders is deze techniek vervuilend voor het grondwater. Landen zijn nu echter vrij om op zoek te gaan naar gasvelden en “milieu-organisaties bereiden zich al voor op een golf van testboringen op zoek naar onconventioneel gas” in Europa. Frankrijk en Bulgarije hebben testboringen naar schaliegas voorlopig verboden, maar Polen, waar de grootste gasreserves zouden zitten, is al sinds een paar maanden aan het boren.

Are you a news organisation, a business, an association or a foundation? Check out our bespoke editorial and translation services.

Support independent European journalism

European democracy needs independent media. Voxeurop needs you. Join our community!

On the same topic