Viviane Reding: “Europa mea este cea a libertăţii...”

Publicat pe 9 septembrie 2011 la 14:41

Comisar european însărcinat cu domeniul Justiţiei, Viviane Reding este şi naşa proiectului "My Europe". Lansat la Bruxelles în acest 6 septembrie [şi în 10-11 octombrie la Bucureşti], acest proiect doreşte întărirea cooperării dintre universităţi, media şi tineri, via unor ateliere de creaţie asupra viitorului Europei. Cu această ocazie, doamna Reding a acordat un interviu în exclusivitate pentru Presseurop.

Înainte de a fi comisar european, aţi fost jurnalistă timp de 20 de ani. Aţi avut propria viziune a Europei. Care nu este aceeaşi cu a tinerilor care vor răspunde la aceeaşi întrebare, a tinerilor dezamăgiţi şi indignaţi de astăzi. Înainte de a le analiza răspunsurile, care este Europa dvs astăzi?

Vin dintr-o ţară foarte mică, Luxemburg, care a fost adeseori ocupată şi anexată în timpul istoriei ei. Această ţară a fost una dintre fondatoarele UE deoarece am vrut să fim liberi. De aceea "Europa mea" este cea a libertăţii, cea în care ţări mici, asemeni Luxemburgului, îşi pot face auzită vocea. Cred de aceea că un comisar provenind dintr-o ţară mică este mai important decât cel care provine dintr-o ţară mare. Este un bun exemplu pentru tinerii din generaţia mea. Pentru copiii mei însă este diferit: azi circulă liber, merg la studii în alte ţări...Ei nu înţeleg că nimic nu se primeşte de-a gata. De aceea trebuie să le explicăm acest lucru.

Doar împreună putem fi o voce a lumii, pentru piaţa socială, pentru a garanta democraţia. Aceste drepturi nu sunt niciodată primite de-a gata, sunt mereu drepturi pentru care ne batem în permanenţă, împotriva tendinţelor naţionaliste. "Le repli sur soi-même" (în original în interviu, în traducere interiorizarea)este mereu periculos. Cu mai puţină Europă ne dirijăm direct spre prăbuşire.

Newsletter în limba română

"Europa mea" este o Europă care ţine de visele, de sentimentele şi de convingerile fiecăruia. Noi, politicienii, avem nevoie uneori să fim împinşi pentru a fi mai puţin realişti. Dacă nu visăm nu putem crea viitorul, după cum afirma Victor Hugo. Istoria ne-a învăţat că acest lucru este posibil doar dacă suntem uniţi. Într-o lume globalizată chiar şi ţările mari sunt nişte pitici.

Aţi organizat la începutul lunii septembrie, la Schengen, un seminar care intenţiona adoptarea unor decizii strategice în ceea ce priveşte zona de liberă circulaţie a persoanelor pentru următoarele 12 luni, printre care şi aderarea tuturor statelor membre la acest spaţiu...

Mi-am reunit echipa pentru a vedea cum putem face faţă împreună problemelor Europei şi ce răspuns vom da, căci este de datoria noastră să facem ceva pentru a beneficia de mai multă creştere economică şi de mai multă dreptate în Europa. Am ales locul foarte conştientă pentru că doream să lansez un mesaj. Schengen este important: este simbolul valorilor liberei circulaţii, valori foarte importante pentru majoritatea europenilor. Este vorba de fapt de conservarea acestor valori pentru anii care vor veni, de a le extinde chiar. A fost şi motivul pentru care am ales să mergem la Schengen şi pentru care am lansat de la Schengen un mesaj puternic: Schengen este un scop atins; Schengen înseamnă drepturi şi valori; Schengen este o problemă de încredere între ţările membre. Trebuie să înaintăm nu să dăm înapoi.

La puţin timp după expulzările romilor din Franţa, în vara anului 2010, Comisia a dorit implementarea, la cererea dvs, a unei veritabile strategii comune pentru integrarea romilor. La un an după, unde ne situăm?

Comisia a prezentat un cadru pentru strategii naţionale în materie de integrare a populaţiei rom, acest cadru a fost semnat de cei 27 de şefi de stat şi de guvern în iunie trecut. Astăzi mingea se află în terenul statelor membre, care au timp până la sfârşitul anului pentru a-şi prezenta strategia naţională. O strategie despre cum să integrezi mai bine populaţia rom în rândul populaţiei generale, cum să faci pentru ca, totuşi, copiii rom să meargă la şcoală, pentru ca locuinţele lor să fie decente, pentru ca îngrijirile medicale să fie mai bune. Aştept acum toate aceste raporturi naţionale pe care le voi prezenta Parlamentului european la primăvară. Am avansat, cred, foarte mult în acest domeniu.

Tags

Are you a news organisation, a business, an association or a foundation? Check out our bespoke editorial and translation services.

Susţineţi jurnalismul european independent

Democraţia europeană are nevoie de publicaţii independente. Voxeurop are nevoie de dumneavoastră. Alăturaţi-vă comunităţii noastre!