Report Zweden
Vanaf nu moet rekening gehouden worden met Jimmie Aakesson, leider van de Zweedse Democraten.

Extreemrechts in het parlement

De overwinning van de rechtse coalitie bij de parlementsverkiezingen van 19 september was verwacht, maar markeert een ommekeer in het Zweedse politieke leven. Het belangrijkste feit dat uit de stembus is komen rollen is echter de entree van extreem-rechts in het parlement. De Zweedse pers reageert bezorgd.

Published on 24 September 2010 at 13:12
Vanaf nu moet rekening gehouden worden met Jimmie Aakesson, leider van de Zweedse Democraten.

"Reinfeldt schrijft geschiedenis", noteert de Dagens Nyheter. Op 19 september heeft de Zweedse Alliantie, de centrum-rechtse coalitie die wordt geleid door Frederik Reinfeldt, de vertrekkende minister-president, de parlementsverkiezingen gewonnen met 49,3% van de stemmen. Het is voor de eerste keer in de geschiedenis van Zweden dat rechts is herkozen om het land te regeren, ook al heeft het geen meerderheid in het parlement behaald.

Dit resultaat markeert ”het einde van een tijdperk”, constateert de krant, ”het tijdperk waarin de Sociaaldemocratische Partij de belangrijkste partij van het Zweedse politieke landschap is”. Met maar 30,9 % van de stemmen ”is deze niet meer de alles overheersende partij die het hele Zweedse politieke leven beïnvloedt, en dat is een overwinning voor de democratie van ons land”. ”Frederik Reinfeldt heeft laten zien dat rechts best over Zweden kan regeren zonder de verzorgingsstaat kapot te maken”, analyseert de Dagens Nyheter verder. ”Het hernieuwde vertrouwen van de kiezer in de regering is te danken aan zijn politiek voor volledige werkgelegenheid en zijn voorbeeldige beheer van de economische crisis”.

Volgens het dagblad Aftonbladet is het rampzalige resultaat van de sociaal-democraten gedeeltelijk te wijten aan ”het feit dat de kiezers moeilijk begrip konden opbrengen voor de kritiek van de oppositie op belastingverlagingen van de Alliantie, terwijl ze het merendeel van die verlagingen wel accepteerde”. Maar, stelt de Dagens Nyheter, ”de keerzijde van het verlies van de sociaal-democraten” is de komst van 20 extreem-rechtse volksvertegenwoordigers in het Parlement.

Receive the best of European journalism straight to your inbox every Thursday

”DeZweedse Democraten hebben de teleurgestelde mannelijke kiezers die de sociaal-democratische partij hebben verlaten, naar zich toe kunnen trekken” en zo 5,7% van de stemmen behaald. ”Hun rol als beslissende partij is niet gelukkig”, schrijft de krant. ”Toch biedt de Zweedse grondwet zeker mogelijkheden aan Frederik Reinfeldt om met een minderheid te regeren. Wanneer de situatie onhoudbaar zou worden, zou de Alliantie oplossingen kunnen vinden om de racistische partij te neutraliseren”.

"Nachtmerrie komt uit"

Volgens de Expressen zou dat kunnen door de Groenen aan de regering deel te laten nemen. Het dagblad stelt dat ”Frederik Reinfeldt zijn hand naar de Groenen moet uitsteken en als hun prijs het leveren van de minister voor Milieu is”, of een verhoging van de belastingen op brandstof, ”zou hij geen seconde moeten aarzelen”. ”Het nachtmerrie-scenario is werkelijkheid geworden”, betreurt de Aftonbladet, die meent dat ”nu alle Zweden verliezers zijn”. ”De regering Reinfeldt zal waarschijnlijk afhankelijk zijn van een racistische partij. Zo zal Zweden in dezelfde situatie komen als Denemarken, waar rechts de Deense Volkspartij heeft binnen gelaten”.

Maar de Dagens Nyheter constateertook dat Zweden nu net als de andere Europese landen is geworden. ”De Zweedse Democraten vergelijken zichzelf graag met Pia Kjaersgaard van de Deense Volkspartij, in Denemarken, en met Geert Wilders (Partij voor de Vrijheid, PVV) in Nederland. Wat hun politiek betreft zijn er zeker overeenkomsten. Xenofobie en het laten oplaaien van anti-islamsentimenten liggen aan de basis van wat ze doen. En toch zijn de Zweedse Democraten op een bepaalde manier anders : deze partij is voortgekomen uit een racistische beweging. Dat maakt ze extreem, zelfs in Europa”, concludeert de krant.

Was this article useful? If so we are delighted! It is freely available because we believe that the right to free and independent information is essential for democracy. But this right is not guaranteed forever, and independence comes at a cost. We need your support in order to continue publishing independent, multilingual news for all Europeans. Discover our membership offers and their exclusive benefits and become a member of our community now!

Are you a news organisation, a business, an association or a foundation? Check out our bespoke editorial and translation services.

Support independent European journalism

European democracy needs independent media. Join our community!

On the same topic