Maakt Wilders vrienden in België?

Published on 25 May 2009 at 07:33

"Partij Wilders helpt België sterven" kopte het artikel in De Morgen. De PVV van Wilders reikt België de helpende hand, als een meelevende dokter die inziet dat euthanasie de enige oplossing is om zijn patient te verlossen uit zijn ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Het verwijst natuurlijk naar het idee dat Wilders onlangs opperde om Vlaanderen bij Nederland te voegen. De splitsing is een heikel punt en het zou gepast zijn als Wilders’ betoog iets genuanceerder zou zijn geweest. Een ijdele hoop natuurlijk. Als een olifant in een porcelijnen kast krijgen de Belgen ervan langs: “België is een kunstmatige staat waar niemand om geeft”, zo zei hij in een interview in De Telegraaf. De aanleiding voor zijn uitspraken zijn onderzoeken waaruit blijkt dat het slecht gesteld is met het imago van België, ondanks de moeite die er gedaan wordt om België aan de man te brengen. Qua imago zou België het nog slechter doen dan Zui-Ossetië of Eritrea, ondanks zijn vele sterke punten. Arme Belgen…?

Termen als “annexatie” en “opheffing” klinken agressief en onsympathiek, maar van Geert Wilders hoeven we niet te verlangen dat hij dit aanvoelt. Alhoewel, hij haasstte zich wel erbij te vermelden dat het “niet de bedoeling is om een of ander korps naar het zuiden te sturen”. Ah gelukkig, de Belgen kunnen dus opgelucht adem halen: ze hoeven niet bang te zijn voor Generaal Wilders. Zoals Joshua Livestro schrijft in de Dagelijkse Standaard, geven de uitlatingen van Wilders “op zijn best” blijk van “ongeoorloofde inmenging en op zijn slechts pure grootheidswaanzin”.

Het idee is niet nieuw en komt dan ook niet uit de lucht vallen: stromingen in Vlaanderen koestert sinds lange tijd aspiraties om onafhankelijk te worden. Het Vlaams Belang bij monde van Filip Dewinter heeft verheugd gereageerd. Het is jammer voor de serieuze Vlamingen die voor splitsing zijn, dat de Nederlandse steun uit de extremistische hoek komt. Jammer ook voor Filip Dewinter dat Geert Wilders niets van hem moet hebben, zoals hij even genuanceerd heeft duidelijk gemaakt: “Ik wil niets met die of enige andere buitenlandse partij te maken hebben”.

Toegegeven, de PVV krijgt teveel aandacht en misschien zou dit artikel niet eens geplaatst moeten worden. Maar uit opiniepeilingen blijkt dat de PVV de grootste partij zou worden als er op dit moment verkiezingen zouden worden gehouden. Net als Joshua Livestro zouden we ons nu echt zorgen moeten maken. Hij sluit niet uit dat “deze mafketel over een maar jaar nog premier wordt ook. Arm land, arme burgers”. De Nederlanders wel te verstaan, niet de Belgen.

Receive the best of European journalism straight to your inbox every Thursday

Categories

Was this article useful? If so we are delighted! It is freely available because we believe that the right to free and independent information is essential for democracy. But this right is not guaranteed forever, and independence comes at a cost. We need your support in order to continue publishing independent, multilingual news for all Europeans. Discover our membership offers and their exclusive benefits and become a member of our community now!

Are you a news organisation, a business, an association or a foundation? Check out our bespoke editorial and translation services.

Support independent European journalism

European democracy needs independent media. Join our community!