New age goeroe Karadzic “zou geen vlieg kwaad doen”

Published on 27 July 2009 at 13:27

Toen Joegoslavië uiteen viel n de jaren ’90, riepen de Bosnische Serviërs onder leiding van Radovan Karadzic hun eigen republiek uit. Met steun van de regering van Slobodan Milosovic in Belgrado voerde hij een wrede oorlog tegen de Bosnische moslims. Dertien jaar na zijn aanklacht door het Internationaal Joegoslavië Tribunaalwegens genocide and misdaden tegen de menselijkheid, en een jaar na zijn arrestatie en overdracht aan Den Haag, is verslaggever Jack Hitt van de New York Timesop zoek gegaan naar de man Radovan Karadzic. Terwijl hij voortvluchtig was, dook hij in 2005 op in Belgrado als new age healer onder de naam Dragan Dabic.

Onder een zware vermomming –hij zag er volgens een ooggetuige uit “als een monnik die iets verkeerds had gedaan met een non”– genoot Karadzic al snel aanzien in de vreemde wereld van de alternatieve geneeswijzen. Hij werkte samen met een sekstherapeut die zich verdiepte in de verjonging van spermatozoïden en met een fabrikant van vitaminesupplementen in Connecticut. Volgens de verslaggever Hitt hebben de Serviërs gemengde gevoelens ten aanzien van Karadzic. Sommigen zien hem als “de moedige verdediger van de Servische zuiverheid, anderen missen de “bescheiden spirituele man” die van elle vormen van leven hield en die “geen vlieg kwaad zou doen”…

Are you a news organisation, a business, an association or a foundation? Check out our bespoke editorial and translation services.

Support independent European journalism

European democracy needs independent media. Voxeurop needs you. Join our community!

On the same topic